Péceli Parnasszus Alapítvány
  Üdvözöljük Honlapunkon
javascript
  Fuvolafesztivál
Magunkról
Archívum
Aktuális eseményeink
Fuvolafesztivál
Képek
Videók
Publikációk
Támogatóink
Vendégkönyv
Kapcsolat
MEGHÍVOTTAK | KONCERTMŰSOROK | KURZUSREND | JEGYRENDELÉS | MEGKÖZELÍTHETŐSÉG | SZÁLLÁSIGÉNYLÉS |


A rendezvény szervezője a Péceli Parnasszus Alapítvány

Szakmai koordinátora: Fábián Tímea

Az indulás rövid története. A 2010-ben indított "Nemzetközi Fuvolafesztivál-Pécel" elnevezésű, akkor még országos, mostanra már nemzetközi érdeklődésre igényt tartó rendezvény, kétévente kerül megrendezésre a barokk stílusban épült péceli Ráday-kastélyban. A fesztivál szervezője és létrehozója a Péceli Parnasszus Alapítvány, kinek szakmai segítője és program koordinátora Fábián Tímea fuvolaművész. A Fuvola Fesztiválnak helyet adó kastélyt a református középnemesi családból származó Ráday Pál építtette, aki amellett, hogy II. Rákóczy Ferenc titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukása után a protestánsok vezéralakjaként vált ismertté. A kb. 250 évvel ezelőtt épült kúriát Ráday Pál fia, Gedeon bővíttette barokk kastéllyá, és tette kulturális központtá a térségben. A koncerteknek, előadásoknak a díszterem ad otthont, amelynek falát különleges technikával, 1766-ban készült freskók díszítik. A falképsorozat Ovidius Átváltozások c. művének 15 jelenetét ábrázolja, alatta pedig Ráday Gedeon által írt verssorok és feliratok olvashatóak.

A Fesztiválok eddigi programjairól röviden

A 2010-ben, első ízben megrendezett fesztiválon Doppler Károly halálának 110. évfordulójára emlékeztünk, akinek munkássága és szellemi hagyatéka fontos része az európai fuvolazenének. Bár nem született magyarnak, mégis annak vallotta magát testvérbátyjával, a szintén kiváló fuvolás Doppler Ferenccel együtt.

A fesztivál koncertjein: Dr. Csetényi Gyula, Czeloth-Csetényi Gyula, FlautanDuo/ Illés Eszter és Fábián Tímea - fuvola, Mikola Éva - zongora, Nagy Zsolt - kürt, Szakács Ildikó – ének, és a Péceli Zeneiskola pályára készülő növendékei léptek fel. Dr. Csetényi Gyula Doppler fivérekről tartott előadása pedig a nem szakmabeli hallgatóságot is magával ragadta.

Fotó és hanganyag, valamint a róla készült videó 2010-ből
http://www.youtube.com/watch?v=zQ56fpz2PWQ

A 2012-es Fuvolafesztivál zenei anyaga legfőképpen a kamarazenére, ezen belül is a „szonáta” műfajra épült. A nagyon színes és színvonalas koncerteket nívós előadók tolmácsolásában hallgathatta a közönség: Dr. Drahos Béla, Bodoky Gergely, Ittzés Zsuzsa és a FlautanDuo / Illés Eszter és Fábián Tímea fuvolaművészek, Szilvásy Júlia hárfaművész, valamint Balog József és Vasvári Tamás zongoraművészek maradandó élményekkel gazdagították a hallgatóságot. Ettől az évtől a koncertek mellett mesterkurzus is szerepelt a programban, amelyet Dr. Drahos Béla tartott, „A klasszikus fuvolahang” címmel.

A 2014. október 17-19-ig tartó fuvolafesztivál műsora sok érdekességet tartogatott szakmabelieknek és zenekedvelőknek egyaránt. Ettől az évtől külföldi művészekkel is bővült az előadók köre Prof. Hansgeorg Schmeiser fuvolaművész és Atsuko Wada zongoraművész személyében. Mindketten a bécsi Zeneakadémia tanárai, számos kamaraegyüttes tagjai. A fesztivál az esti koncertek mellett más meglepetéssel is szolgált a fuvolások számára. Ebben az évben két mesterkurzust is műsorára tűzött a rendezőség Ittzés Gergely és Prof. Hansgeorg Schmeiser vezetésével október 18-án és 19-én délelőtt 10 órától. Az ország számos pontjából érkező növendékek jó hangulatú, de ugyanakkor színvonalas előadásokon keresztül sajátíthatták el a fuvolázáshoz kapcsolódó tudásanyagot. Az alapítvány legfontosabb célkitűzése a fesztivál mesterkurzusainak, egyéb programjainak megrendezésével: a hazai, illetve külföldi fuvolaművészek, fuvolás műhelyek megismertetése, valamint a jövő fuvolás generációjának szellemi képzése.

A Fuvolafesztivál célja, jövőbeni tervei

A Fuvolafesztiválnak fontos célja a hazai, illetve külföldi fuvolás „műhelyek” megismertetése, nem csak a szakmán belül, hanem azon kívül is.

A Péceli Parnasszus Alapítvány továbbá fontosnak tartja a jövő fuvolás generációjának szellemi képzését, amelyet a magyar előadók mellett külföldi művészek koncertjeinek megrendezésével,  mesterkurzusok megszervezésével szeretne támogatni.

Az Alapítvány és segítői bíznak abban, hogy a jövőben is sikerül a magyar fuvolás szakma munkáját segíteni. A jövőbeni tervek megvalósításához kérjük a tisztelt támogatók segítségét! Köszönjük!

A Péceli Parnaszus Alapítvány adószáma: 18690307-1-13